Η ακμή συνήθως μας ταλαιπωρεί στην εφηβεία. Υπάρχουν όμως και ενήλικες που την αντιμετωπίζουν. Τι είναι λοιπόν και τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαχτούμε από αυτή;
Τι είναι και γιατί εμφανίζεται;
Η ακμή είναι μια πάθηση του δέρματος που οφείλεται σε αλλαγές των επιπέδων των ορμονών μας και εμφανίζεται σε περιοχές του δέρματος, όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Τέτοιες περιοχές είναι το πρόσωπο, η πλάτη και το στέρνο. Οι σμηγματογόνοι αδένες εκκρίνουν το σμήγμα, το οποίο δια μέσου των τριχοθυλακίων μεταφέρει στην επιφάνεια του δέρματος νεκρά κύτταρα. Όταν υπάρχει αυξημένη συσσώρευση νεκρών κυττάρων κλείνουν οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων, αναπτύσσονται βακτήρια και έτσι δημιουργούνται ακνεϊκές βλάβες στην επιδερμίδα. Οι ορμόνες ,η ρύπανση και το στρες συμβάλλουν στην συμφόρηση, στην ακμή και στο μη ισορροπημένο δέρμα.
Τύποι ακμής.
Υπάρχουν 2 τύποι ακμής, η μη φλεγμονώδης ακμή που περιλαμβάνει τους φαγέσωρες οι οποίοι είναι μαύρα στίγματα ή μικρές λευκές διογκώσεις και τις βλατίδες που είναι σκληρά συμπαγή σπυράκια και η φλεγμονώδης ακμή που εμφανίζεται με τις φλύκταινες που είναι μη συμπαγή σπυράκια που περιέχουν πύον.
Τρόποι αντιμετώπισης.
Ένα καθαριστικό προσώπου για λιπαρές – ακνεϊκές επιδερμίδες θα καθαρίσει σε βάθος την επιδερμίδα -και τους κλειστούς πόρους- και θα απομακρύνει ρύπους και σμήγμα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε την ενυδάτωση -γιατί ένα δέρμα λιπαρό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται ενυδάτωση- χρησιμοποιώντας κρέμες με συστατικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής. Εάν το πρόβλημα είναι τόσο έντονο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα, τότε καλό είναι να συμβουλευτούμε τον δερματολόγο μας.
Τι πρέπει να αποφεύγουμε.
Όταν έχουμε ακμή θα πρέπει εκτός από τη σωστή θεραπεία να ακολουθούμε και κάποιους άλλους κανόνες. Θα πρέπει όταν πλένουμε το δέρμα μας να σκουπιζόμαστε με χαρτί και όχι με πετσέτα. Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να αλλάζουμε συχνά μαξιλαροθήκες καθώς το βράδυ το δέρμα μας και τα μαλλιά μας εκκρίνουν έλαια τα οποία μεταφέρονται στην μαξιλαροθήκη και όταν θα ακουμπήσουμε πάλι πάνω της όλα αυτά θα μεταφερθούν στο πρόσωπό μας. Το κινητό μας είναι μια συσκευή που πρέπει να διατηρούμε καθαρή αφού έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας συχνά. Εάν βαφόμαστε είναι απαραίτητο να πλένουμε συχνά τα πινέλα μας καθώς εγκλωβίζονται μικρόβια τα οποία μεταφέρονται σε όλο το πρόσωπο. Και τέλος η ηλιοθεραπεία είναι απαγορευτική καθώς ο συνδυασμός ήλιου, ζέστης και υγρασίας μας κάνει να ιδρώνουμε, εγκλωβίζοντας μικροοργανισμούς στο δέρμα μας, ενώ πολλές φορές τα πολύ λιπαρά λάδια ή αντηλιακά περιέχουν συστατικά που μπορούν επίσης να πυροδοτήσουν την ακμή.