Κυτταρίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Κυτταρίτιδα…. Ένα θέμα που δεν σταματά ποτέ να μας απασχολεί. 7 στις 8 γυναίκες βασανίζονται από την κυτταρίτιδα και προσπαθούν να απαλλαγούν απ’ αυτή.
-Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα;
Είναι η εναπόθεση λίπους και νερού μεταξύ του δέρματος και του υποδόριου ιστού που συνοδεύεται από μειωμένης ελαστικότητας συνδετικό ιστό και έχει την χαρακτηριστική μορφή «φλοιού πoρτoκαλιoύ». Αποτελεί μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος.
-Πως προκαλείται;
Προκαλείται από αλλαγές στη δομή των λιποκυττάρων και των συνδετικών ιστών που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματός λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, η οποία έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα εκείνης της περιοχής να μην τρέφονται καλά. Έτσι ο οργανισμός, το στέλνει το λίπος να αποθηκευτεί στα λιποκύτταρα εκείνα που το έχουν πιο πολύ ανάγκη για να τραφούν. Η αφύσικη αυτή συσσώρευση λίπους οδηγεί τα συγκεκριμένα λιποκύτταρα να αυξάνουν σε όγκο, με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τα αγγεία, αν εμποδίζουν τις ανταλλαγές ουσιών και αν επιδεινώνουν το πρόβλημα της μικροκυκλοφορίας.
-Σε ποια σημεία εμφανίζεται και ποια είναι τα στάδιά της;
Τα σημεία του σώματος όπου εμφανίζεται κυρίως κυτταρίτιδα είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες. Χωρίζεται σε 4 στάδια:
Στάδιο 0: Το δέρμα είναι λείο σε όρθια ή ύπτια θέση. Όταν το πιέζουμε παρατηρείται πτύχωση, αλλά όχι πρόπτωση της επιδερμίδας.
Στάδιο 1: Το δέρμα και εδώ είναι λείο σε όρθια ή ύπτια θέση. Όταν το πιέζουμε παρατηρείται πρόπτωση της επιδερμίδας.
Στάδιο 2: Η επιφάνεια του δέρματος είναι λεία σε ύπτια θέση. Όμως στην όρθια θέση παρατηρούνται επάρσεις ή γραμμοειδείς εμβαθύνσεις, καθώς και πρόπτωση της επιδερμίδας, χωρίς να πιέσουμε το δέρμα. Οποιαδήποτε αίσθηση πόνου απουσιάζει. Το στάδιο αυτό είναι σύνηθες σε παχύσαρκες γυναίκες μετά τα 35-40 χρόνια.
Στάδιο 3: Η πρόπτωση της επιδερμίδας είναι φανερή στην όρθια και οριζόντια θέση χωρίς να πιέζουμε το δέρμα. Το στάδιο 3 εμφανίζεται στις γυναίκες, και ιδίως τις παχύσαρκες μετά την εμμηνόπαυση.
-Εμφανίζεται μόνο στις γυναίκες ή και στους άνδρες;
Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες από την εφηβεία και μετά αλλά και στους άντρες. Είναι πιο συχνό φαινόμενο στις γυναίκες και αυτό λόγω της διαφορετικής κατανομής λίπους, μυών και συνδετικού ιστού με τους άντρες.
-Ποιοι παράγοντες οφείλονται για τη δημιουργία κυτταρίτιδας;
Οι παράγοντες ποικίλουν, οι κυριότεροι όμως είναι οι εξής:
Τα γονίδια
Η κακή διατροφή
Ο αργός μεταβολισμός
Ορμονικές αλλαγές
Εγκυμοσύνη
Αύξηση της ηλικίας- γήρανση
Αφυδάτωση
Παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος
-Πως αντιμετωπίζουμε την κυτταρίτιδα;
Η εφαρμογή ειδικών προϊόντων έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της μικροκυκλοφορίας στα επιδερμικά κύτταρα, την ενεργοποίηση του μηχανισμού λιποδιάλυσης και το μπλοκάρισμα της διόγκωσης των λιποκυττάρων, την αποσυμφόρηση της λέμφου από περιττά υγρά και τοξίνες και την αναπαραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Μετά από σωστή καθημερινή εφαρμογή η διαταραγμένη δομή των ιστών του δέρματος αποκαθίσταται.
Η ενυδάτωση και η αλλαγή διατροφής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Η μειωμένη πρόσληψη κορεσμένου (ζωικού) λίπους και την αντικατάστασή του με μονοακόρεστο (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστο λίπος (φυτικά έλαια, λιπαρά ψάρια) σε συνδυασμό με την λήψη υγρών όπως το νερό και τους χυμούς και την μείωση στο αλάτι που κάνει κατακράτηση υγρών είναι ο καλύτερος συνδυασμός.
Η φυσικής δραστηριότητα όπως η αερόβια άσκηση θα βοηθήσει για να κάψεις το λίπος αλλά και στην καλή κυκλοφορία του αίματος και την άντληση οξυγόνου σε διάφορα μέρη του σώματός.